Vol verwachting klopt ons hart

Vol verwachting klopt ons hart

De komende periode is voor menig kind een leuke, maar vooral spannende periode. En al helemaal voor hooggevoelige kinderen. Bedenk maar eens wat deze periode voor een impact heeft. Het begint al met het Sinterklaasjournaal. Altijd gebeurd er iets spannends. Vorig jaar waren de pakjes van de boot afgewaaid. Besef wel dat hooggevoelige kinderen hierdoor totaal van de kaart kunnen zijn. Wat als de cadeautjes echt weg zijn? Hoe moet dit dan? En hoe gaan Sinterklaas en Piet dit oplossen?

Zomaar enkele vragen waar de kinderen mee rondlopen. In mijn praktijk merk ik in deze periode dat de kinderen onrustiger, meer gespannen en zelfs druk zijn. Al deze extra prikkels worden maar moeilijk verwerkt. Steeds komen er weer nieuwe prikkels bij, want er gebeurt weer iets anders wat ook spannend is bij het Sinterklaasjournaal.

Er zijn ouders die er bewust voor kiezen om dit niet te volgen met hun kind om bovenstaande impact. Maar op de basisschool doen we vol overgave mee aan dit kinderfeest. Vaak mogen ze ook hun schoen zetten op school. En regelmatig hoor ik terug dat de rommelpiet geweest is. Daarbij zijn spullen verplaatst, stoeltjes op de kop gezet enz. O jee, ik kan bijna niet uitleggen welke indruk dit weer maakt. Het is allemaal ook zo spannend.

Een aantal adviezen vanuit mijn kant:

  • Beperk het aantal bezoeken aan al die verschillende gelegenheden waar Sinterklaas op bezoek komt. Vaak kunnen kinderen wel 5 keer Sinterklaas bezoeken. Op het werk van mama, op het werk van papa, op school, bij de voetbalclub ……
  • Bereid samen met je kind het feest voor. Zorg dat het kind weet wat hem / haar te wachten staat.
  • Leg uit hoe het ongeveer zal gaan. Haal herinneringen op van vorig jaar.
  • Bespreek regelmatig alle spannende verhalen die het kind nu meemaakt. Erken dat het spannend is en vraag hoe je kunt helpen om het minder spannend te maken. Bijvoorbeeld door erover te gaan tekenen, of door pepernoten te bakken op de rug van je kind (massage).
  • Vraag op school of het mogelijk is dat jouw kind, wanneer Sinterklaas op school komt, van een afstandje het feest mag mee maken. Ergens aan de rand van de aula, of misschien op een balkon.
  • Kies als ouder in het belang van jouw kind. Jullie weten zelf het beste hoe jullie kind reageert en wat het met hem / haar doet. En ik weet dat de omgeving daar ook zijn eigen ideeën over heeft.

Veel succes en veel plezier.