Begeleiding hooggevoeligen

Begeleiding hooggevoeligen

Ik ben opgeleid tot hooggevoeligheidsdeskundige en heb ontdekt zelf hooggevoelig te zijn.
In mijn praktijk begeleid ik kinderen, jongeren, hun ouders en volwassenen die het hooggevoelig zijn als een uitdaging ervaren. Het bewust worden van deze uitdaging doe ik door middel van verschillende aanpakken en methodieken. Daardoor leert u omgaan met hooggevoeligheid en daardoor ontdekt u de kracht van hooggevoeligheid.

Hoe is de begeleiding opgezet?
De begeleiding vindt plaats in mijn praktijk, Heidse Peelweg 44 te Ysselsteyn (Limburg).
Tijdens de eerste sessie vindt een intake plaats en wordt het doel van de begeleiding verkend. De nadruk wordt gelegd op het formuleren van het doel dat we willen bereiken (de gewenste situatie). In de volgende sessies wordt samen gezocht naar manieren en oplossingen om dat doel in het dagelijks leven te bereiken. Hierbij maak ik gebruik van ontspanningsoefeningen, beweegoefeningen, opdrachten en beeldmateriaal. Ervaring leert dat er gemiddeld 6 tot 8 sessies nodig zijn.

U bent van harte welkom voor een vrijblijvende kennismaking om te ervaren of het goed voelt tussen ons. Deze kennismaking gaat altijd vooraf aan de begeleiding.

Werkwijze voor begeleiding bij hooggevoelige kinderen en jongeren:
Tijdens de begeleiding is altijd een van de ouders aanwezig en neemt deel. Ik ben namelijk van mening dat niet alleen het kind, maar ook de ouders en de mensen in de omgeving, moeten leren hoe om te gaan met het hooggevoelig zijn. Aan de ene kant kan de hooggevoeligheid last veroorzaken bij het kind. Aan de andere kant kan ook de reactie van de ouder of de omgeving ervoor zorgen dat het kind zich niet begrepen voelt. Daarnaast is het belangrijk om een aantal oefeningen thuis regelmatig te doen. En wanneer u als ouder deze oefening gezien en ervaren heeft, is het gemakkelijker om dit thuis op te pakken.

Tijdens de begeleiding van jonge hooggevoelige kinderen maak ik  gebruik van Otto de Octopus. Deze begeleiding bestaat uit gesprekken via Otto met het kind. Vanaf ongeveer 7 jaar gebruik ik ook het Buitengewoon Mezelf Spel. Dit is een spel om kinderen zichzelf op een positieve en praktische wijze te leren kennen door middel van psycho-educatie en creativiteit.
Beide methodieken zijn ontwikkeld door opleidingsinstituut ‘Hooggevoelig heel gewoon’. Ik bekijk ieder begeleidingsmoment wat het beste bij het kind op dat moment past. Ontspanningsoefeningen, beweegoefeningen, opdrachten en beeldmateriaal zijn opgenomen in deze methodieken. Kinderen krijgen opdrachten mee naar huis om, samen met de ouders, de onderwerpen eigen te maken. In overleg met ouders en school is het mogelijk om te observeren op school. Hierdoor kan ik gerichte adviezen geven aan het kind, de ouders en de leerkrachten. Tevens kan ik hooggevoelige kinderen (individueel of kleine groepjes) op school begeleiden. Hierbij gebruik ik Otto de Octopus en het Buitengewoon Mezelf Spel.

Werkwijze voor begeleiding bij ouders van hooggevoelige kinderen:
Ouders van hooggevoelige kinderen komen vaak bij mij met vragen over hun hooggevoelig kind. Bijvoorbeeld:

  • Wat kunnen we in de opvoeding anders doen?
  • Wat helpt ons kind om er beter mee om te gaan?
  • Wat kan ik doen als mijn kind overprikkeld uit school thuis komt?
  • Hoe kunnen we het slapen verbeteren?
  • Waarom heeft mijn kind zoveel woedeaanvallen?

Ik geef hiervoor tips en adviezen. De begeleiding van ouders zal voornamelijk bestaan uit gesprekken en, indien gewenst, observaties in de thuissituatie.

Werkwijze voor begeleiding bij hooggevoelige volwassenen:
Samen met u doorloop ik de drie fasen van omgaan met hooggevoeligheid:

  • Herkennen
  • Erkennen
  • Praktische benadering van hooggevoeligheid

Daarbij maak ik gebruik van modellen waarmee u inzicht krijgt in wat hooggevoelig zijn met u doet. Ook leer ik u ontspanningsoefeningen die u helpen om beter in balans te blijven. Middels beweegoefeningen laat ik ervaren wat het lichaam onbewust al kan. Ik geef opdrachten mee naar huis en u kunt gebruik maken van de e-learning ‘hooggevoeligheid van last naar kracht’. In overleg is het mogelijk om op het werk te komen kijken en gerichte adviezen te geven. Spreekt bovenstaande begeleiding aan? Neem dan contact met mij op om een kennismakingsgesprek te plannen.

Tarieven

Intake gesprek: € 65,-  per uur
Begeleidingssessies: € 65,-  per uur
Observaties: € 65,-  per uur
Tarieven zijn inclusief 21% BTW, exclusief reiskosten en geldig tot 1 jan 2024.

Vergoedingen

Voor specifieke informatie over vergoedingen, kunt u het beste zelf contact opnemen met uw zorgverzekeraar. In de meeste gevallen wordt begeleiding niet vergoed.
De begeleidingsmomenten kunnen voor een gedeelte betaald worden uit het Persoons Gebonden Budget (PGB) – via SVB.