De laatste maanden van het jaar

De laatste maanden van het jaar

Door een vraag van een deelnemer die de opleiding tot HSP coach volgt bij Hooggevoelig Heel Gewoon werd ik getriggerd om dit blog te schrijven.

Laatste maanden van het jaar
Waarom doet dit zoveel met hooggevoelige kinderen? Zo na de herfstvakantie komen er meer vragen, meer nieuwe aanmeldingen en zie ik geregeld iemand nog even terugkomen in mijn praktijk waarmee ik de begeleidingsmomenten had afgerond. Naar mijn idee heeft dat met verschillende zaken te maken:
– de klok wordt weer verzet
– de dagen worden korter
– Sinterklaas periode
– Kerstmis en einde van het jaar
Dit zorgt voor meer interne en externe prikkels die verwerkt moeten worden.

Het verzetten van de klok
Een heleboel mensen vinden dit maar abracadabra. Wat heeft het verzetten van de klok er mee te maken? Hooggevoelige personen hebben veel baat aan ritme en structuur. Ik merk het heel goed aan mezelf, mijn biologisch ritme. Ik heb vaak geen klok nodig om te weten hoe laat het is. Eten doe ik meestal op exact dezelfde tijden (als dat mogelijk is). Dit ook om mijn bloedsuikerspiegel zo gelijk mogelijk te houden. Wat ook weer ten goede komt aan mijn humeur. Of als voorbeeld het ’s morgens wakker worden. Elke morgen word ik ongeveer op hetzelfde moment wakker. Of ik de wekker heb gezet of niet. Of ik me een uitslaapmoment gun of een werkdag heb. Mijn biologisch ritme is voor mij dus heel belangrijk. En door het verzetten van de klok komt dat ritme dus echt even in de war. Soms kan het wel zo’n anderhalve week duren voordat ik weer helemaal lekker in mijn ritme zit. En dus ook weer lekker in mijn vel. Overkomt jouw kind dit ook? Of heb je daar eigenlijk nooit echt bij stil gestaan? Kan het zijn dat je kind sneller overprikkeld was? Of al een uur eerder honger had?  Of heb je wel gemerkt dat je kind niet lekker in zijn vel zat, maar het nooit begrepen? Dat is ook iets wat meespeelt natuurlijk. Wanneer je kind zich niet helemaal optimaal voelt en zich niet begrepen voelt. Het is voor hooggevoelige personen zo belangrijk om zich gehoord en begrepen te voelen. Probeer de volgende keer bij het verzetten van de klok hier eens bewust bij stil te staan. En ga bij je kind na of het een reactie is op het verzetten van de klok. Kijk naar de signalen en patronen die je dan te zien krijgt.

De dagen worden korter
Korter, maar ook minder zonuren. Veel mensen gaan ’s morgens in het donker van huis om te gaan werken en komen ’s avonds thuis als het al weer donker is! Kinderen merken het ook dat er minder zonuren zijn. In de lente en zomer leven we met zijn allen veel meer buiten. Door het naar buiten gaan, de frisse lucht en het meer bewegen, verwerken we de prikkels van de dag. Er is letterlijk meer rust en ruimte om ons heen.
En van de zonnestralen laad je ook nog eens op! Tenminste zo voelt het echt voor mij. Eigenlijk maakt onze huid onder invloed van ultra violet licht vitamine D aan. Vitamine D zorgt voor een goede werking van het immuunsysteem, groei en behoud van stevige tanden en botten, goede werking van de spieren. Misschien is dat de reden waarom ik eerder zin heb om te bewegen bij zonnig weer dan bij nat en koud weer? En door de kortere dagen, het eerder donker zijn, merk ik dat er minder mensen nog even lekker naar buiten gaan om een rondje te wandelen. Dus blijven we meer binnen en krijgen dan juist meer prikkels op ons af i.p.v. ze buiten te verwerken. Nu ik dit zo type besef ik me dat ik het zelf ook doe. Lekker op de bank kruipen onder een zacht dekentje. TV aan, iedereen in de kamer….. Iets waar ik me bewust van ben kan ik anders doen, als ik dat wil of omdat ik merk dat ik het nodig heb. Voor mij is het mogelijk om ook ’s middags een rondje te gaan wandelen en ’s avonds een uurtje door te werken. Hmm, dat ga ik voor mezelf eens proberen.
Zo las ik kort geleden ook een blog van Esther Bergsma over een winterdepressie bij hooggevoelige personen. Misschien ook iets voor jou om te lezen?

Sinterklaas periode
Praat me er niet van. Deze periode doet echt waar zoveel met kinderen. Niet normaal zeg. En al helemaal met hooggevoelige kinderen. Ik heb al eens eerder een blog geschreven over Sinterklaas en hooggevoelige kinderen. Dat is te vinden op mijn website bij blogs. Maar voor dit blog een korte impressie wat dit aan spanningen, zowel positieve als negatieve, voor een kind brengt. Het zich verheugen op de komst van Sinterklaas, de cadeautjes, de hele sfeer die er omheen hangt. Positieve spanningen. Maar daarnaast ook de negatieve spanningen. Komt Sinterklaas wel naar Nederland? Zullen de pakjes allemaal goed aankomen? Ben ik wel lief genoeg geweest???
Ieder jaar wordt in het Sinterklaasjournaal de spanning opgevoerd. En ja, het is mooi en het past bij het Sinterklaasfeest en het is echt een leuke happening voor kinderen. Maar voor hooggevoelige kinderen kan het lastig zijn om al deze prikkels en spanningen te verwerken. Meestal lukt ze dit niet helemaal. Zijn ze eerder overprikkeld, slapen ze slecht, waardoor ze nog eerder overprikkeld zijn. Naast deze prikkels hebben hooggevoelige kinderen ook te maken met de intense verwerking van deze prikkels. Zo kunnen ze zich in deze periode bijvoorbeeld afvragen wanneer ze wel of niet lief zijn geweest. En maken ze zich hier zorgen om en vragen zich af wat ze dan anders hadden kunnen doen. Maar ook wat ze dan nu nog anders kunnen doen, omdat Sinterklaas er nu al is. Sinterklaas weet toch alles??!! Het legt een druk op ze, ze leggen hun eigen lat toch al hoog, nu nog hoger en zo draaien we in cirkeltjes rond.
Er zijn ouders die er bewust voor kiezen om hun kind op jonge leeftijd al te vertellen dat Sinterklaas een verhaal is met een geschiedenis, maar dat hij echt niet bij jullie thuis op bezoek komt. Waardoor ze toch het Sinterklaasfeest kunnen vieren, maar er minder spanningen zijn.

Kerstmis en einde van het jaar
Zeker is dit een sfeervolle, gezellige periode van het jaar. Een warm moment, met leuke aankleding en veel familiemomenten. Maar het is ook een periode van minder regelmaat. Ander ritme doordat het én vakantie is én een aantal dagen waarop je met meerdere gezinnen samen iets gaat doen.
Zoals al eerder gezegd; ander ritme geeft ook weer nieuwe prikkels die binnenkomen en verwerkt moeten worden. Ook al hebben ze dit vorig jaar al meegemaakt. En bij die gezellige familiedagen komen ook meer mensen bij elkaar. Waarvan sommigen misschien iets minder lekker in hun vel zitten, maar dit niet uiten. Hooggevoelige kinderen voelen sferen aan en kunnen het niet plaatsen wanneer de ander dit probeert te verbergen.
Einde van het jaar is ook een soort van afsluiten van een periode en weer openstaan voor een nieuwe periode. Misschien vergezeld van vuurwerk. Bij veel hooggevoelige kinderen komen geluiden extra hard binnen. Ik voel een harde knal altijd helemaal in mijn lichaam. Meestal schrik ik er even van en weet me daarna wel te herstellen. Voor jonge kinderen is dit nieuw en soms zelfs angstig. Wanneer jij als ouder hierbij geruststellend voor ze aanwezig kunt zijn, zal het angstige gevoel snel kunnen zakken.

Tja, het is wat zo, die laatste maanden van het jaar. Besef je na het lezen van dit blog wat er allemaal op je kind en jou afkomt? Maak keuzes om overprikkeling te voorkomen. Plan momenten in om de prikkels te kunnen verwerken. Bijvoorbeeld met een extra leuke pepernoot bak massage. Heb begrip voor elkaar. Erken dat de spanning er mag zijn en zorg voor balans in de dagen. Laten we er vooral met zijn allen zoveel mogelijk van genieten en begrip hebben voor elkaars keuzes. Jij weet als ouder het beste wat voor jouw kind en jouw gezin op dit moment het beste is.