Wat doet de herfst met mij?

Wat doet de herfst met mij?

En helpt mijn blog jou om jezelf beter te begrijpen of jouw hooggevoelig kind?

Omstandigheden
De verandering van de weersomstandigheden en de dagen die weer korter worden zorgen er vaak voor dat ik minder energie ervaar. Waar ik van oplaad, waar ik blij van word…. Ja, voor mij is dat toch echt de zon. De zon is voor mij een bron van warmte en licht. Zo in het voorjaar zit ik vaak als een van de eerste buiten. Om toch al even een aantal zonnestralen te voelen op mijn gezicht en mijn armen. Zonnig weer (en dan bedoel ik niet tropisch warm 😉) prikkelt me om naar buiten te komen. Lekker buiten in de tuin of een ommetje maken.
Nu het weer minder is veranderd de behoefte bij mij om naar buiten te gaan en zit ik vaker lekker rustig onderuit gezakt op de bank.
Ook de lengte van de dagen worden weer korter. ’s Morgens opstaan en het raam uitkijken om te ervaren dat het nog niet echt licht is. Daardoor kan ik niet ver weg kijken. Dat zet meteen de toon van de dag. ’s Avonds wordt het met de dag eerder schemerig. Lekker om 19.30 uur een rondje gaan wandelen kan al niet meer zonder reflecterend vest en/of verlichting. Daardoor worden mijn momenten buiten ook minder.

Gevolg
Doordat ik minder naar buiten ga ben ik eerder geprikkeld. Want het naar buiten gaan en in de open lucht wandelen, zorgt er voor dat mijn prikkels verwerkt worden. Mijn hoofd wordt daardoor leger. Tijdens het wandelen kan ik een heleboel gedachten en ervaringen opnieuw doorlopen, analyseren en met een beetje geluk een plaatsje geven.
Door het binnen blijven ervaar ik ook meer prikkels van bijvoorbeeld de tv die aanstaat of de telefoon waar ik uit verveling vaker op zit te kijken. Facebook, Instagram enz.
Pak daarbij ook de aangescherpte maatregelen van de overheid wat Corona betreft. Daar waar ik energie van krijg en wat mijn passie heeft wordt weer volop afgezegd. En dan bedoel ik de trainingen en workshops die ik verzorg. Een beetje schrik heb ik ook voor het vervolg. Mag ik straks weer geen mensen meer ontvangen in mijn praktijk??
Dit alles zorgt ervoor dat ik naar mijn omgeving prikkelbaar reageer. Daar waar ik anders best wat kan hebben en rustig en relaxed kan blijven vliegen nu de kordate, korte opmerkingen zo mijn mond uit.

Valkuil
Door bovenstaand gevoel en ervaringen schiet ik snel in mijn negatieve gedachtes. Daar ben ik me bewust van. Vroeger niet en daardoor was dat een grotere valkuil voor mij. En dan kon ik er best lang in blijven hangen. Niets leek me meer leuk en er was geen ruimte in mijn hoofd voor een oplossing. Ik liet mijn hoofd hangen en wilde het eigenlijk gewoon opgeven. Ik kwam terecht in een neerwaartse spiraal.
Nu heb ik dat gevoel echt nog wel eens. Maar het duurt niet meer zo lang. Ik ben me er bewust van. Dat is het eerste wat me helpt. Daardoor begrijp ik waar het vandaan komt en erken ik het gevoel. Laat me dat meteen al rust geven, waardoor mijn innerlijke spanning zakt. Er zit namelijk een vorm van frustratie en het goed willen doen onder.
Herken je dat bij je zelf? Ga ook op zoek naar wat er onder zit. En herken je dit bij je kind? Hetzelfde! Ga op zoek naar welke behoefte er onder zit. En bespreek samen wat jullie kunnen doen aan die behoefte. Jonge kinderen hebben daar namelijk de hulp van ons volwassenen nog bij nodig. En dat mag ook. Ze mogen nog leren hoe hiermee om te gaan. Ik heb er wel 51 jaar over gedaan….. en ben nog steeds aan het leren hoe.

Wat helpt mij?
Door de bewustwording kan ik (soms met een beetje hulp van een ander) weer heel snel in de oplossingensfeer en het positieve denken komen. Gaan trainingen live niet meer door? Dan online aanbieden. Dat heb ik een half jaar geleden ook gedaan en dat is me toen ook gelukt. Dus kan ik het nu ook weer!! En heel snel zit ik dan weer in de opwaartse spiraal. Ondertussen bedenkend dat ik nog meer dingen nu weer op kan pakken. Zoals filmpjes maken met tips voor ouders, of een Webinar organiseren. Op deze manier blijf ik mezelf toch altijd aan het ontwikkelen.
Nu zie ik, zittend op de bank, de wind weer meer waaien. Ik weet dat ik het heel fijn vind om buiten te wandelen met de wind op mijn gezicht. Maar ook om de wind tegen mijn lichaam te voelen duwen en trekken. Mijn gedachtes worden er op deze manier echt letterlijk uitgeblazen. Dat weet ik en het weten motiveert me om van de bank op te staan en een rondje te gaan wandelen.
In de avonduren gaan de kaarsjes en de gashaard aan. Geeft een warm gevoel en meteen ook het licht wat ik zoveel mis. En om helemaal in de ontspannen sfeer te komen weet ik nog meer dingen die me helpen.
– Lekker in een warm bad gaan liggen. Heerlijk ontspannen, lavendel geurtje erin.
– Op de bank onder een dekentje kruipen. Niet zozeer omdat ik het koud heb, maar meer het gevoel van geborgenheid. Lekker weg kruipen in mijn eigen ‘coconnetje’. Daarbij geeft het dekentje me ook iets meer druk op mijn lichaam. Diepe druk zorgt er bij mij voor dat ik mijn prikkels beter kan verwerken.
– TV uit en leesboek erbij. Daarbij een kopje thee. Om mij zo ook innerlijk te warmen.
– Lekker muziekje op. Of zelf muziek maken op mijn saxofoon. Dé manier voor mij om te ontspannen, verwerken en in mijn gevoel te duiken.

Wat helpt jou of jouw kind?
Dat is dus voor iedereen anders. Misschien herken je een aantal van mijn manieren, misschien ook niet. Ga op zoek naar wat jou of jouw kind helpt. Verzamel ze. Schrijf ze op, maak ze visueel met een foto of tekening.
Ben je op zoek voor je kind? Betrek hem/haar er vooral bij. Kinderen weten zelf heel goed aan te geven wat hen helpt. Ze hebben zelf hele mooie ideeën die hun kunnen helpen. Heb het daar samen over.
En een idee waar je kind zeker mee komt is: meer gamen of meer op de tablet…… hihihihi. Maar weet wel dat je kind daar fysiek van lijkt te ontspannen, maar het verwerken van de prikkels lukt niet tijdens het gamen. Het tegenovergestelde is waar. Er komen meer prikkels bij. En wanneer je kind dan moet stoppen komt alles in een keer weer bij elkaar. Daarom is het belangrijk om een balans te vinden tussen schermtijd en verwerktijd.

Ga het zelf uit proberen en veel succes met de zoektocht.