Aandacht, begrip en waardering voor de ouders van hooggevoelige kinderen

Aandacht, begrip en waardering voor de ouders van hooggevoelige kinderen

Ontmoeten
Ik kom ze veel tegen, ouders van hooggevoelige kinderen. Ze hebben vaak alles voor hun kind over wanneer ze merken dat het niet zo goed gaat met het kind. Vaak ervaar ik dat deze ouders hun kinderen goed aanvoelen en echt wel weten wat ze nodig hebben. Hooggevoeligheid is namelijk ook erfelijk.
Maar soms lopen ze vast doordat hun kind niet lekker in zijn vel zit. Of omdat de omgeving oordelen heeft over de manier van opvoeden of het onderwijssysteem waarin het kind net niet helemaal past.
Het lijken soms maar hele kleine dingen, maar deze hebben wel een enorme impact op het welbevinden van het kind en dus ook op het welbevinden van de ouders.

Vroeger
Deze ouders zijn opgegroeid in een andere tijd. Een tijd waarin voor velen geen aandacht was voor hooggevoeligheid en er nog geen informatie was over hooggevoeligheid. Over emoties werd amper gepraat en vaak werden emoties snel aan de kant gedrukt. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’ In die tijd liepen ze zelf als kind soms tegen onbegrip, eenzaam voelen, overprikkeling en alles voor de ander doen, aan. Maar dit werd toen zo niet gezien. Het had geen naam. Er werden geen woorden aan gegeven. Daardoor voelde je je helemaal onbegrepen, anders en dacht je vaak dat het aan jou lag! Deze ouders willen hun kind beschermen tegen dit gevoel van toen en gaan op zoek naar informatie, tips en adviezen om hun kind zoveel mogelijk te kunnen helpen. Gelukkig is er nu meer bekend over hooggevoeligheid en kunnen ouders bij steeds meer professionals terecht als ze er behoefte aan hebben.

Wie moet veranderen?
Vaak hoor ik opmerkingen als: ‘Je moet er maar tegen kunnen. Iedereen vindt het toch leuk? Waarom jij dan niet? Och, daar heb je haar weer, meteen emotioneel. Je moet ze wel voorbereiden op het echte leven. Die van mij hebben dat nooit.’
Maar waarom willen we dat een hooggevoelig kind veranderd? Of mag het zichzelf zijn en leren omgaan met de omgeving en zichzelf kennen zodat hij er zelf mee leert omgaan?
In mijn praktijk staat altijd voorop dat we samen dingen gaan ontdekken, van elkaar leren en gaan uitproberen wat bij wie past. Zo is één van de ouders ook altijd aanwezig bij het begeleidingsmoment met (jonge) kinderen. Het is een samenspel van weten wat hooggevoeligheid is, hoe daar voor jezelf mee om te gaan en hoe je omgeving daarin mee te nemen.

Begrip voor de ouders
En zo kom ik op de ouders van hooggevoelige kinderen. Uit de verhalen weet ik namelijk dat het voor de ouders echt niet makkelijk is om op te komen voor je hooggevoelig kind. De omgeving vindt er namelijk iets van hoe jij als ouder hiermee omgaat. Wanneer je bijvoorbeeld op een verjaardagspartij vroegtijdig het feest verlaat, omdat je weet dat je kind overprikkeld raakt. Zo overprikkeld dat het de komende dagen thuis een ‘gevecht’ is om te ontprikkelen en weer een beetje lekker in het ritme te komen. En je dus van je eigen familie terugkrijgt dat ze dit wel erg meegaand van jou als ouder vinden. Je kind móet maar leren hoe hiermee om te gaan en gewoon op het feestje blijven. Je laat je eigen plezier op dit feestje toch niet aan de kant zetten? Of misschien zien ze je kind wel lekker mee feesten, maar zien ze niet dat de prikkels enorm binnenkomen. Maar jij weet wat er thuis gaat gebeuren. Die prikkels moeten eruit.
Inderdaad, mag je kind nog leren hoe hiermee om te gaan. Maar dat betekent niet dat dit ook al meteen lukt. Het is echt beter om je kind uit de drukke situatie te halen om tot zichzelf te laten komen. Dit achteraf te bekijken, te bespreken en de volgende keer gaan proberen of er sommige dingen anders kunnen, of dat het toch nog even beter is om weer op tijd naar huis te gaan.
Al die goed bedoelde adviezen van de omgeving zorgen voor onzekerheid bij de ouders. Ik zie regelmatig ouders twijfelen wanneer ze een opmerking hierover krijgen uit hun omgeving. Doe ik er wel goed aan? Terwijl jij als ouder toch echt wel het beste weet wat goed is voor jouw kind! De onzekerheid, het twijfelen, het zich niet gehoord voelen van de ouder zal je hooggevoelig kind haarfijn aanvoelen. En ook daarop reageren.

Wat heb jij als ouder nodig?
Ouders van hooggevoelige kinderen hebben zelfvertrouwen nodig. Geloof in hun waarden en normen, in hun manier van opvoeden. En dat kan pas komen op het moment dat je er zelf helemaal voor gaat. Je je niet van de wijs laat brengen door die goed bedoelde adviezen uit je omgeving. Eigenlijk gewoon jezelf mag zijn! Mag staan voor wat jij voelt dat oké is.
Iets wat ik ook erg belangrijk vind voor hooggevoelige kinderen.
Je hebt iemand in je omgeving nodig die naar je luistert, geen oordeel heeft, niet met oplossingen aan komt dragen, maar er gewoon voor jou is! Iemand die begrip heeft voor.

Dit waarvoor jij op zoek bent voor jouw kind, is dat wat jezelf nodig hebt.

Laat het maar even zakken 😉.