Hoe kun je aan een baby zien dat hij last heeft van de vele prikkels die hij binnen krijgt?

Hoe kun je aan een baby zien dat hij last heeft van de vele prikkels die hij binnen krijgt?


Een baby kan dit nog niet vertellen, dus waar kun je op letten?

Het huilen van een baby maakt je altijd alert. Huilt hij omdat hij honger heeft, een schone luier nodig heeft of pijn heeft? Dan ga je dit natuurlijk oplossen voor het kind. En meestal zal het huilen dan stoppen. Maar het huilen kan ook een signaal zijn van het teveel binnen krijgen van de verschillende prikkels. Hoe ga je dit dan oplossen?

Let vooral op de signalen die het lichaam laat zien.
Het kan voorkomen dat de baby bij teveel geluiden of prikkels zijn gezicht afwendt. Dit om op die manier letterlijk afstand te nemen van de prikkel. De baby probeert zichzelf hiermee te beschermen.
Soms zie je rode oortjes of rode wangetjes ontstaan. Of je ziet dat de baby vuistjes begint te maken. Misschien knijpt hij zijn ogen stijf dicht of kijkt naar onderen. Soms gaat de baby zijn lichaam overstrekken. Of de baby gaat huilen. Dit kunnen allemaal signalen zijn dat er teveel prikkels binnenkomen.

Kijk dus bewust naar je baby en mocht bovenstaande je opvallen ga dan op zoek naar welke prikkels teveel kunnen zijn. Let ook even op jouw manier van praten naar de baby toe. Hoe reageert de baby wanneer je opgewonden praat, hoe reageert de baby wanneer je ‘wilde’ spelletjes doet? Kijk eens om je heen naar de hoeveelheid aan speelgoed en knuffels. Let op de temperatuur in de kamer, is deze wel eens verschillend en merk je dat aan de baby?

Ga ontdekken welke prikkels teveel zijn voor de baby door voor een korte tijd een bepaalde prikkel weg te nemen. Een aantal voorbeelden:
– Beperk geluiden waar mogelijk. Bijvoorbeeld geen radio meer aan op de babykamer.
– Verwijder teveel aan speelgoed. Bijvoorbeeld door de mobiel boven het wiegje even weg te nemen, of de vele knuffels uit het wiegje te halen.
– Gebruik routines die de baby prettig vindt.
– Gebruik zachte, katoenen kleding.
– Maak van het naar bed gaan een kalmerende gebeurtenis.
– Draag de baby tegen je lichaam aan.
– Neem de baby elke dag mee naar buiten.
– Blijf zelf kalm.

Op deze manier kun je ontdekken welke prikkels teveel zijn voor de baby en deze tijdelijk verminderen. Wanneer je merkt dat de baby beter in balans is en wellicht meer kan hebben, laat je de baby weer stapsgewijs in aanraking komen met meer prikkels. Het is namelijk niet de bedoeling om maar steeds het teveel aan prikkels weg te nemen, want dan leert de baby hier niet zelf mee om te gaan. Maar het is wel fijner wanneer dit gedoseerd kan plaatsvinden.

Eigenlijk geldt bovenstaande ook voor kinderen, jongeren en volwassenen! Probeer het maar eens uit en laat me gerust weten hoe je het ervaren hebt.